03 v star 1100 classic charging issue. - Page 6
Welcome guest, is this your first visit? Create Account now to join.

Welcome to the Motorcycle Forum.

Register ButtonIf this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

Page 6 of 6 FirstFirst ... 23456
Results 76 to 90 of 90
  1. #76
    Super Moderator

    My Bike(s)
    Can-AM Spyder
    Location
    Ocala, FL
    Posts
    12,066
    Quote Originally Posted by 031100 View Post
    I put new stator in. Cold the battery reads 12.7 and at 1500rpm it reads 13.9,
    What does it read at idle ?
    If it is less than about 13.2, then your idle speed likely is too low.

    12.7 indicates almost fully charged so you shouldn't expect to see it go above 14......at any speed.
    Don't believe everything that you think.

  2. Remove Advertisements
    MotorcycleForums.net
    Advertisements
     

  3. #77
    Where Am I ?
    My Bike(s)
    yamaha 1100 v-star classic
    Posts
    37
    !3.6 @ idle Doesn't get over 14.0 on the road. keeping an eye on it though. So far ok.

  4. #78
    M-J Lifetime Achievement Award
    My Bike(s)
    Yamaha MT09
    Location
    Perth WA
    Posts
    6,713
    Those figures sound fine...If it goes flat again I would be looking for a parasitic draw.
    Smoke me a kipper I'll be home in time for breakfast

  5. Remove Advertisements
    MotorcycleForums.net
    Advertisements
     

  6. #79
    Seat Tester
    Posts
    59
    the regulator has a cut off voltage

  7. #80
    Super Moderator

    My Bike(s)
    Can-AM Spyder
    Location
    Ocala, FL
    Posts
    12,066
    Quote Originally Posted by mrsuzukitech View Post
    the regulator has a cut off voltage
    Yes. And ??
    Don't believe everything that you think.

  8. #81
    Where Am I ?
    My Bike(s)
    yamaha 1100 v-star classic
    Posts
    37
    As I understand, I thought 14.5 is the target voltage I want to see if charging system is operating properly. Not true?

  9. #82
    Seat Tester
    My Bike(s)
    2002 VS800
    Location
    Arizona Territory
    Posts
    98
    Anywhere's between 13.5V - 14.5V should be good. Some bikes will idle at @13.7V some will idle @14.3V, etc. As long as the readings are within the proper range and remain fairly stable at idle, it's all good.
    Riding Ain't A Hobby, It's A Lifestyle

  10. #83
    Super Moderator

    My Bike(s)
    Can-AM Spyder
    Location
    Ocala, FL
    Posts
    12,066
    Quote Originally Posted by 031100 View Post
    As I understand, I thought 14.5 is the target voltage I want to see if charging system is operating properly. Not true?
    No not true with any recent model.

    The current electronic voltage regulators are much better at determining what charging voltage is really needed.........instead of just blasting out 14.5 (or more sometimes) and letting the battery dissipate what isn't needed. That was hard on batteries.

    The downside of that is if you let your battery get really LOW, the onboard system won't charge it back up to full very fast.

    So seeing something around 14.0 should be perfectly fine. If your battery is fully charged already, maybe even a little less.
    Don't believe everything that you think.

  11. #84
    Where Am I ?
    My Bike(s)
    yamaha 1100 v-star classic
    Posts
    37
    I took the bike out yesterday for a run. After it warmed up, idle voltage was 13.7 and on the road I got a steady reading of 13.9 After sitting overnight I checked the battery. Got a reading of 12.7 When I pull the battery out of the bike and put it on the trickle charger for 2 days, I got a reading of 13.5 I disconnect the charger and after I let it sit for 2 days it drops to 12.75 Seems to be working, if the battery drops below the 12.7 it's time to start checking for a reason for battery drain or maybe a new battery. It was a one year warranted battery and the one year is has expired. Yuasa batteries lasted the longest for me... 4 years. May be time to get MY ASSA down to the store.

  12. #85
    Super Moderator

    My Bike(s)
    Can-AM Spyder
    Location
    Ocala, FL
    Posts
    12,066
    You are good to go for the moment.

    If it sits for a week or more and it goes down to 12.5, you are still good to go.

    I don't get concerned until it drops to 12.4 or less.
    Don't believe everything that you think.

  13. #86
    Ditch Magnet
    My Bike(s)
    2002 SV-650N, 2007Yamaha 1100 custom
    Location
    NW Pa.
    Posts
    175
    last year i put a new battery and regulator in and it would not charge over 13.9 volts. so maybe it will only charge according to how much charge tghe battery has in it.

  14. #87
    Super Moderator

    My Bike(s)
    Can-AM Spyder
    Location
    Ocala, FL
    Posts
    12,066
    Quote Originally Posted by nickbehavin View Post
    last year i put a new battery and regulator in and it would not charge over 13.9 volts. so maybe it will only charge according to how much charge tghe battery has in it.
    I think I said that ........about 3 posts back.
    Don't believe everything that you think.

  15. #88
    Where Am I ?
    My Bike(s)
    yamaha 1100 v-star classic
    Posts
    37
    Getting good readings and holding, I think I'm done with this project guys. Thank for all your help! Stay safe and have a good Christmas. Hold on to the Hope with the New Year and stay in the wind with a good friend.

  16. #89
    Seat Tester
    My Bike(s)
    2002 VS800
    Location
    Arizona Territory
    Posts
    98
    Have been on numerous biker forums over the last 20 yrs. and it amazes me how often someone will ask a tech question and never come back to let anyone know if they got their problem resolved. When someone does come back with a note of success, as you have, it's very much appreciated by the rest of us. Glad that you're back on the road and ya done good!

    Thanx for the well wishes, and you as well, please have an Excellent Holiday Season! Enjoy & Ride Safe......
    Riding Ain't A Hobby, It's A Lifestyle

  17. #90
    Newbie
    Location
    United States,New York
    Posts
    11
    hello


 
Page 6 of 6 FirstFirst ... 23456

Sponsored Links

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Similar Threads

  1. Vstar 1100 Charging Issue
    By Stradawhovious in forum Yamaha
    Replies: 13
    Last Post: 11-04-2016, 07:23 AM
  2. 03 v star 1100 carb help
    By PIT in forum V-Star ship the enterprise
    Replies: 13
    Last Post: 05-21-2016, 08:23 AM
  3. 03 V Star 1100 headlight & running lights not working
    By Wero in forum V-Star ship the enterprise
    Replies: 3
    Last Post: 05-03-2014, 09:21 AM
  4. 03 v star classic 1100 16k Service
    By BlaineA1 in forum V-Star ship the enterprise
    Replies: 1
    Last Post: 02-19-2009, 11:56 AM
  5. Looking for someone that disabled or removed AIS on '03 1100 Classic
    By Bigs in forum V-Star ship the enterprise
    Replies: 1
    Last Post: 04-05-2008, 03:45 PM