Motorcycle Forum banner
1 - 3 of 3 Posts

·
Registered
Joined
·
175 Posts
Welcome to the forum from Oregon.

Not a Marauder expert but for the most part Suzuki has stuck with similar electrical and ignition systems on their cruiser line from what I've seen. So I'm betting it's not that much different than the VL800 or VL1500 I own. If you've double checked the kickstand, clutch, ignition, and kill switches and are positive they are functioning properly I'd be looking at the S/G. Exactly how do you know the used S/G you installed is good? I'd take an impedance reading across the leads and see what resistance it shows. Seems to me on my VL1500 it's something like 270 ohms brand new.

I'm not suggesting they are identical by the way, but I've never heard the magnet being an issue...but lots of S/G's that fail out of the blue. I had one in my VL1500 that started failing after less than 1000 miles in fact. There appears to be 3 types of S/G failures I've seen with them;
- Complete failure out of the blue failing to start the bike (most common)
- Intermittent stalling while going down the road but fires right back up (less common)
- Occasional running on 1 cylinder for a few seconds then comes right back to normal (rare but what happened to me)

All of them eventually fail and how long they last I'm told is the luck of the draw. I was able to buy a new S/G for my VL1500 on ebay for about $20 which has been working fine now for at least 7k miles. But I'd surely not trust a used S/G I didn't pull out of a running bike myself. Just saying...lots of junk yards sell used stuff they have no clue on if it works or not. S/G is one of those things you try and buy new if possible.

Probably not much help but hopefully one of the Marauder guys/gals will jump in with better info'. Best of luck and let us know how it goes.

Larry
 

·
Registered
Joined
·
175 Posts
Rick's Motorsports carries and manufactures all kinds of S/G's not listed on their site. I know for a fact they make them for my bikes but they don't list them anywhere on there. According to their site they won't exceed $130. If you don't have any luck here I'd sure consider giving them a call and running by them what you've found so far and see what they say. They've been pretty helpful to most of us in the past. I'd be very surprised if they don't make the S/G's for your VZ bike...or that another variance wouldn't work. For example the S/G from a certain Yamaha quad is identical to the one my VL1500 uses...except the wire colors & plug which obviously isn't a big deal.

I'm sure you are right on track where where the problem lay...but my bad coil read perfectly fine as well. It wasn't until it was expected to perform that it wouldn't.

Just another thought.

Best of luck.
Larry
 
1 - 3 of 3 Posts
Top