Motorcycle Forum banner

Uszkodzona skrzynia biegów

43 views 3 replies 3 participants last post by  Rotrod1  
#1 ·
Czy założenie nowego sprzęgła może spowodować eksplozję skrzyni biegów?
Miałem zamontowane nowe, fabryczne sprzęgło z mocnymi sprężynami. Jazda próbna, wszystko działało świetnie.
2 dni później wybrałem się na przejażdżkę, około 50 km, pod koniec coraz trudniej było zmieniać biegi, nie mogłem znaleźć luzu. Na światłach myślałem, że jestem na pierwszym biegu, sprawdziłem to trzy razy. Kiedy ruszyłem, wydawało się, że jestem na trzecim biegu, zgasł i szarpnął i odpalił, zanim zdążyłem wcisnąć sprzęgło. Nastąpiła głośna mechaniczna eksplozja i natychmiast usłyszałem głośne zgrzytanie metalu, nawet po wciśnięciu sprzęgła. Myślę, że zerwało zębatki w skrzyni? Nie wchodzi na bieg i nie mogę poruszyć dźwignią zmiany biegów. Czy nowe sprzęgło mogło to spowodować przez nieprawidłowy montaż?
Pomocy proszę.

#2 ·
To może być zupełnie inny problem... dlaczego w ogóle wymieniłeś sprzęgło?... jeśli było to spowodowane trudnościami ze zmianą biegów, to może być powód awarii skrzyni biegów... jeśli faktycznie się zdarzyła.

Dopóki nie rozbierzesz skrzyni biegów, nie będziesz wiedział. Zacząłbym od spuszczenia oleju, aby sprawdzić, czy nie ma zanieczyszczeń... miejmy nadzieję, że to materiał sprzęgła. W niektórych motocyklach zdjęcie miski olejowej umożliwia wizualny dostęp do skrzyni biegów.

Powodzenia, mam nadzieję, że to był twój sprzęgło.